Η πρώτη βόλτα με το μωρό σας

Το μωράκι σας έχει έρθει πλέον στον κόσμο και η επιθυμία σας είναι να του προσφέρετε από την αρχή όσα περισσότερα ερεθίσματα από το εξωτερικό περιβάλλον μπορείτε, γεγονός που επιτυγχάνεται με την βόλτα.

Προσπαθείτε να μάθετε πότε ακριβώς μπορείτε να βγείτε την πρώτη σας βόλτα με το νεογέννητο, όμως η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κατάλληλη χρονική στιγμή κατά κανόνα. Η κατάλληλη στιγμή προέρχεται από διάφορους παράγοντες με βασικότερο, φυσικά, την κατάσταση της υγείας του βρέφους. Όταν ένα νεογέννητο είναι υγιές και έχει φυσιολογικό βάρος δεν υπάρχει λόγος να μένει συνέχεια μέσα στο σπίτι. Σημαντικό ρόλο, βέβαια, παίζει και η εποχή που γεννιέται το μωρό, καθώς εάν είναι χειμώνας με πολύ κρύο ή καλοκαίρι με πολύ ζέστη, καλό είναι να αποφεύγεται η έξοδος από πολύ νωρίς.

Σε οποιαδήποτε εποχή, πάντως, και εάν έχετε γεννήσει θα πρέπει να οργανωθείτε σωστά για την πρώτη βόλτα με το μωρό σας. Εάν είναι καλοκαίρι, φροντίστε ώστε το μωρό σας να είναι ντυμένο ελαφριά με βαμβακερά ρούχα και να βρίσκεστε στη σκιά, καθώς ο ήλιος είναι επικίνδυνος για τα μωρά εώς και την ηλικία των 3 ετών. Εάν είναι χειμώνας, ντύστε καλά το μωρό σας πριν βγείτε έξω και τοποθετήστε στο πορτ μπεμπέ ή στο καρότσι του μία ζεστή κουβερτούλα από κάτω, ώστε να μην κρυώσει. Σε περίπτωση που ο καιρός δεν επιτρέπει να κάνετε βόλτα με τα πόδια, μπορείτε να πάτε με το μωράκι σας μία βόλτα με το αυτοκίνητο ώστε να αλλάξει και εκείνο παραστάσεις, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος για τυχόν κρύωμα.

Εάν, λοιπόν, ντύσετε σωστά το μωρό σας ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες, τότε μπορείτε να χαρείτε μία βόλτα μαζί του μαζί με το καρότσι. Τοποθετήστε το στο καρότσι του ή στο πορτ μπεμπέ και κατευθυνθείτε σε μία πλατεία ή σε ένα πάρκο. Το πιο πιθανό είναι πως η βόλτα θα χαλαρώσει το μωρό σας και θα κοιμηθεί. Εάν παραμείνει ξύπνιο, θα διαπιστώσετε την προσπάθειά του να αντιληφθεί το εξωτερικό περιβάλλον, στρέφοντας διαρκώς το βλέμμα του πάνω στο πρόσωπό σας. Επειδή τα βρέφη αντιλαμβάνονται περισσότερα πράγματα από όσα πιστεύουμε, όχι τόσο συνειδητά όσο συναισθηματικά, είναι καλό κατά τη διάρκεια της βόλτας να μιλάτε στο μωρό σας ή να του τραγουδάτε.

 

Απαραίτητα είδη για την βόλτα με το μωρό σας:

 

volta mwrou2Όταν βγαίνετε βόλτα με το μωρό σας θα πρέπει να έχετε μαζί όλα τα απαραίτητα πράγματα που μπορεί να σας χρειαστούν. Το καρότσι ή το πορτ μπεμπέ είναι απαραίτητα για την έξοδο του μωρού από το σπίτι καθώς θα πρέπει κάπως να το μεταφέρετε. Εάν δεν θέλετε τίποτα από τα δύο, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα μάρσιπο, ο οποίος σας δίνει την δυνατότητα να έχετε αγκαλιά το νεογέννητο αφήνοντας τα χέρια σας ελεύθερα. Η λύση αυτή, όμως, δεν κρατάει πολύ καιρό καθώς όσο μεγαλώνει το μωρό σας και βαραίνει, η μέση σας επιβαρύνεται.

Πολύ βολικά είναι τα καρότσια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τα οποία έχουν και πορτ μπεμπέ. Εάν προμηθευτείτε κάτι τέτοιο θα σας διευκολύνει αρκετά, αφού θα έχετε το καρότσι για να μεταφέρετε το μωρό και ταυτόχρονα θα είναι συνεχώς προστατευμένο σε ένα αναπαυτικό κρεβατάκι. Φυσικά και η χρήση του πορτ μπεμπέ είναι προσωρινή, αφού μετά από λίγο καιρό, το μωρό δε θα χωράει μέσα. Παρόλαυτα, όμως, αποτελεί ιδανική λύση για τις πρώτες του βόλτες.

Σε περίπτωση που δε θέλετε να αγοράσετε κάτι τέτοιο αλλά προτιμάτε να έχετε αποκλειστικά και μόνο καρότσι θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά να είναι κατάλληλο για νεογέννητο, να μπορεί δηλαδή να ξαπλώνει τελείως η πλάτη και να έχει ζωνάκια ικανά να συγκρατήσουν ένα βρέφος. Προτού επιλέξετε το καρότσι που θα αγοράσετε, ελέγξτε πώς ακριβώς κλείνει. Σκεφθείτε πως θα πρέπει το καρότσι όταν είναι κλειστό να χωρά στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας, συνεπώς ελέγξτε και το μέγεθός του όταν κλείνει. Τέλος, προσπαθήστε να αγοράσετε ένα καρότσι που να είναι σχετικά ελαφρύ και, εάν είναι δυνατό, να μπορείτε να το κλείσετε με το ένα χέρι, καθώς ειδικά κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού σας θα χρειαστεί πολλές φορές να κλείσετε το καρότσι με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο θα κρατάτε στην αγκαλιά σας το μωρό.

Πέρα όμως από το καρότσι ή το πορτ μπεμπέ, όταν βγαίνετε βόλτα με το μωρό σας θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας και την τσάντα εξόδου με τα απαραίτητα πράγματα για το βρέφος. Μέσα στην τσάντα θα πρέπει πάντα να έχετε 2-3 πάνες, μωρομάντηλα, πετσέτα αλλαγής, κρέμα για μετά την αλλαγή της πάνας, ένα σετ ρουχαλάκια, ένα ζιπουνάκι, ένα μπιμπερό με γάλα, μία σαλιάρα και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται το δικό σας μωρό.

 

Βόλτα με το αυτοκίνητο:

Η νομοθεσία, σχετικά με την μετακίνηση νεογέννητων με αυτοκίνητο, επιβάλλει την χρήση ειδικού καθίσματος, οπότε είναι απαραίτητο να το προμηθευτείτε καθώς η αγκαλιά ή το πορτ μπεμπέ δεν παρέχουν στα νεογέννητα την απαιτούμενη προστασία.

 

 

 

 

Διαβάστηκε 2376 φορές

logo

Children are the living messages we send to a time we will not see.  ~Neil Postman

Social

facebook   twitter